Geri Dön   OZMENA FORUM > DIGITAL UYDU & KARASAL SAYISAL YAYINLAR > Yayınlar - Programlar - Paketler

Reklamlar

 
 
LinkBack Konu Araçları Görüntüleme Modu
Eski 15-04-2008, 14:48   #1 (permalink)
Member
 
serdo's Avatar
 
Bağlantı Tarihi: Apr 2006
yaş: 30
Mesajlar: 2,685
Teşekkür: 19
43 Mesajda 65 Teşekkürü var.
Arrow Arapların Türk dizilerine ilgisi

Araplar dizileri sevdi

Türk dizi ve filmleri Arapların büyük ilgisini çekiyor.. Araplar en çok hangi diziyi seviyor 22 yıldır Arabistan’ın çeşitli medya kuruluşları için Türkiye’de çalışan Suriyeli gazeteci Daniel Abdulfattah, aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’nde oldukça popüler bir haberci, spiker ve savaş muhabiri. Türkiye’de de bir dönem TV5 kanalında "Dünya Gündemi" programını hazırlayıp sunmuş. Şimdilerde ise Arap Yarımadası’nın en büyük medya kuruluşlarından biri olan MBC Grubu’nun (Middle East Brodcasting) prodüksiyon şirketi olan 03 Productions’un Türkiye temsilciliğini yürütüyor. Merkezi Dubai’de bulunan ve 23 ayrı kanalı da bulunan MBC uydu aracılığıyla bütün dünyadan izlenebiliyor. Dolayısıyla Türk dizileri de sadece yarımadada değil dünyanın diğer yerlerinde yaşayan Araplar tarafından da izleniyor. Şimdilik 3 diziyi Araplar’la buluşturan Daniel Abdulfattah, 68 tane Türk dizisini satın aldı bile. Aralarında G.O.R.A.’nın da bulunduğu 96 tane de sinema filminin yayın hakkını satın alan Daniel Abdulfattah; bu ilginin yankılarının da meyvelerini vermeye başladığını anlattı. Dizilerde yer alan kıyafetler ve mobilyalar nedeniyle Türkiye’den Arap ülkelerine tekstil ve mobilya siparişinin arttığını söyleyen Abdulfattah, "Arkadaşım düğününü dizide yer alan Büyükada’daki otelde yapacak. En az 450 davetlisi var. Onlar da gelecek tatillerini de yapacaklar" diyor.

‘IHLAMURLAR’ DUBAİ’DE

Tam bir Türkiye aşığı olan Abdulfattah, Türkiye’de 2 üniversite bitirmiş bir Türkiye aşığı. Türkiye’nin Ortadoğu’nun geleceğini tayin edecek olan ülke olduğunu söyleyen Abdulfattah; Türk dizilerinin Arabistan’daki başarısının televizyon tarihine geçbileceğini söylüyor. Geçen yıl ‘Çemberimde Gül Oya’ dizisinin büyük ilgi gördüğünü, 2 ay önce yayına giren ‘Ihlamurlar Altında’ dizisinin ise çifte rekor kırdığını anlatıyor. Daniel Abdulfattah, prime time’da 5.5 ile daha önce ulaşılmamış bir reyting rekoruna ulaşan dizinin en sevilen Arap dizilerinden bile daha fazla izlendiğini ve halkta büyük bir sevgi selinin oluştuğunu söylüyor.

‘ARİF’ ARAPÇA KONUŞACAK

Öyle ki; cep telefonlarının melodilerinde ‘Ihlamuar Altında’ dizisinin melodileri çalıyor, msn ve facebook profillerinde oyuncuların fotoğrafları konuluyor, dizide yer alan bir peynirin bile daha fazla tüketilmeye başaladığını anlatan Abdulfattah’ın şaşırtan açıklamaları deva ediyor: "İki ayda tam 12 bin 683 internet sitesi yapıldı diziyle ilgili. Buralarda yorumlar, tartışmalar yapılıyor. Dizide yer alan ürünlerin, kıyafetlerin, mobilyaların Türkiye’den siparişi veriliyor. Tuba Büyüküstün’ün saç modeli büyük ilgi görüyor. Kuaförler bu saç modeliyle reklamlarını yapıyorlar" diyor. Dizi oyuncularına ulaşan Arap fanatikler, oyuncuları e-mail yağmuruna tutmuş. Zaten oyuncular 13-14-15 Nisan tarihlerinde Dubai’de Arap basınının karşısında olacak. Çeşitli TV programlarına katılacak, gazete ve dergilerle röportajlar yapacak. Geçtiğimiz hafta ise MBC’de Kıvanç Tatlıtuğ’un başrolünde oynadığı ‘Gümüş’ dizisi ekrana gelmeye başladı. Henüz reytingi ölçülmeyen diziden de büyük başarı bekleniyor. Aralarında ‘Yersiz Yurtsuz’, ‘İki Aile’, ‘Ekmek Teknesi’, ‘Kırık Kanatlar’ gibi dizilerin de yer aldığı 68 diziyi satın alan Abdulfattah; sırada ‘Asmalı Konak’, ‘Avrupa Yakası’ gibi çok popüler dizilerin satın alınma aşamasında olduğunu söylüyor. Türk yapımı diziler fırtınasını keşfeden Abdulfattah; MBC kanalı adına haftada en az bir Türk filmini yayınlamak amacıyla aralarında ‘G.O.R.A.’, ‘Babam ve Oğlum’, ‘Okul’ filminin de bulunduğu 96 filmi satın almış. Film ve dizilerin dublajı için ünlü Arap yıldızların kullanıldığını anlatan Abdulfattah; izleyicinin tanıdık sesler duymasının daha iyi olacağını düşünüyor. Daniel Abdulfattah; dublaj aşamasının önemini vurgulayarak, "Oyuncuların Arap benzeri olan starlarımızı kullanıyoruz. Böylece izleyici yadırgamıyor. Mesela Bülent İnal’a benzeyen bir Arap starımız var; İnal’ı o seslendiriyor" diyor. Dizi satın alma seçiminde şiddet içerikli olmamasına dikkat ettiklerini söyleyen Abdufattah, Türkiye’yi şiddet ve mafya ülkesi olarak tanıtmak istemediklerini de anlatıyor.

BÜYÜK BİR REKLAM OLUYOR

‘Çemberimde Gül Oya’ dizisine tarihsel boyutu nedeniyle öncelik verilmiş. Dizinin yansıttığı aynı dönemde Suriye ve Lübnan’da da aynı olayların yaşandığını hatırlatan Abdulfattah; Türkiye’nin gerçekleriyle ancak yumuşak bir şekilde gösteren yapımların tercih edildiğini söylüyor. Gelecek projelerini sorduğumuz Daniel Abdulfattah; bir Arap-Türk yapımı dizinin finalinin filme sonuçlanacağını anlatıyor. Bir aşk hikayesinin anlatılacağı filmin telif hakkı alnımış. 5 Türk ve 5 Arap senaristin senaryosunu yazmaya başladığı film için görüşmelerine devam eden Abdulfattah, filmin 2008 sonunda bitmesini hedefliyor. Dizilerin Türkiye tanıtımına yaptığı katkı ise büyük. Daniel Abdulfattah, internet sitelerinde yapılan yorumlardan bunun görülebileceğini anlatıyor. Abdulfattah, dizideki hastaneyi gören izleyicilerden gelen bir yorumu aktarıyor: "Arabistan’daki insanlar, ‘Türkiye’de böyle şık temiz hastane mi varmış? O zaman neden İngiltere’ye gidiyoruz?’ diyorlar. Bu ne kadar önemli bir şey biliyor musunuz?" diye soruyor. Abdulfattah, ilginç bir hesap yaparak Türkiye’nin günde 1 milyon 200 bin Dolar kârda olduğunu anlatıyor. Abdulfattah, şöyle konuşuyor: "MBC’ye reklam vermeye kalksanız saniyesine 2 bin dolar ödemeniz gerekiyor. 30 saniyelik reklam filmi için bu ücret 60 bin dolar. Türkiye diziler aracılığıyla, tekrarlarıyla birlikte günde 6 saat ekranda. Bu bir reklam filmi olsaydı günde 1 milyon 200 bin dolar ödemeniz gerekecekti."

AVRUPA YAKASI

atv’nin iddialı dizisi ‘Avrupa Yakası’, MBC tarafından satın alınma aşamasında. Satış süreci tamamlanırsa Volkan, Aslı, Burhan, Şahika ve diğerleri Arapça seslendirilecek. Türkiye’yi kahkahaya boğan dizinin, Arap ülkelerininin de gözdesi olması bekleniyor. Yetkililer, ‘Avrupa Yakası’na ödeyecekleri bedeli ise sır gibi saklıyor.

GÜMÜŞ

Nisan ayı başında Arabistan merkezli yayın yapan MBC kanalında gösterilmeye başlanan ‘Gümüş’ dizisi ülkemizde de yoğun ilgi görmüştü. Kıvaç Tatlıtuğ ve Songül Öden’in başrollerini paylaştığı iddialı yapamın henüz reytingi bilinmiyor. Ancak uzmanlar ilgi göreceği konusunda hemfikir.

ÇEMBERİMDE GÜL OYA

‘Çemberimde Gül Oya’, yakın tarihimize ışık tutan dizi dönemini başlattı. 1980’li yıllarda Türkiye’nin yaşadığı buhranın benzerleri Lübnan ve Suriye’de de yaşanmıştı. Bu nedenle Arap ülkelerinde yayınlanan ilk dizi olmayı başardı. ‘Çemberimde Gül Oya’, diğer Türk yapımların da önünü açmış ve kaderini değiştirmiş oldu...

GORA

Türk dizilerinin Arap ülkelerinde yakaladığı reyting oranları, gözleri Türk filmlerine çevirdi. Yapımcıların ilk tercihi gişe rekorları kıran, Cem Yılmaz imzalı ‘GORA’ oldu. ‘Ufo gören masum köylü’ repliği ile milyonları kahkahya boğan Cem Yılmaz, önümüzdeki günlerde Arapları da güldürmeye hazırlanıyor. Ancak yetkililer, ‘Recep İvedik’i satın almaya ise şimdilik sıcak bakmıyor.

Takvim


13 Nisan 2008, 12:13
serdo is offline   Alıntı Yaparak Cevap Ver
Tanıtım Linkleri

 
   
 

Bookmarks


Bu Konuyu İzleyen Aktif Kullanıcılar : 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları
Görüntüleme Modu

Gönderim Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smilies ler Açık
[IMG] koduAçık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık
Forum Seç

Benzer Konular
Konu Konuyu Açan Forum Cevaplar Son Mesaj
Halkbank'a Yabancı Yatırımcı İlgisi... RARELY Borsa Haberleri 4 05-05-2007 10:23
Hentbolla ilgisi olan war mı ?? fbligenc Diğer Sporlar 11 04-09-2006 23:42
Araplar Müslümanları Gerçekten ARkadan Vurdumu ? zorbeyak Tarih Köşesi 2 15-07-2006 14:46
eğitimle ilgisi bulunan herkes okumalı beri Eğitimci İçin 2 29-03-2006 21:34