Ozmena Üyeleri Yarışmaya ve DREAMBOX 500S uydu cihazı Kazanmaya Ne Dersiniz....ayrıntılı bilgi Dijital Haber Yorum Sohbet de...

Geri Dön   OZMENA FORUM > HOBİLERİNİZ, MERAK ETTİKLERİNİZ, TERCİHLERİNİZ ve SOSYAL KONULAR > Sosyal Konular > Genel Sohbet

 
 
LinkBack Konu Araçları Görüntüleme Modu
Eski 18-01-2006, 06:30   #1 (permalink)
Member
 
pehh's Avatar
 
Bağlantı Tarihi: Dec 2004
Bölge: Turkey
yaş: 35
Mesajlar: 719
Teşekkür: 0
0 Mesajda 0 Teşekkürü var.
Varsayılan Türkiye Avrupa'nın en yoksulu...

Satınalma gücü paritesine göre kişi başına düşen milli gelirde 32 Avrupa ülkesi arasında son sırada kalan Türkiye, fiyat düzeyinde ise 26'ncı sıraya çıktı. AB'de ortalama 100 olan kişi başına düşen gelir Türkiye'de 28'de kalırken, yine AB'de ortalama 100 olan fiyat seviyesi Türkiye'de ise 51'e kadar yükseldi



Milliyet-Devlet İstatistik Enstitüsü, Avrupa Karşılaştırma Programı'na katılan 32 ülke için satınalma gücü paritesine göre kişi başına düşen gelir ve fiyat düzeylerini açıkladı.
Karşılaştırma programı kapsamında 25 Avrupa Birliği ülkesi, 4 aday ülke (Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan) ve 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç) yer alıyor.

Hesaplamalarda satınalma gücü paritesine göre 1 Euro'nun 2003 yılındaki ortalama değeri 859 bin 246 lira olarak esas alındı. Buna göre 25 Avrupa ülkesi için ortalama 100 olan kişi başına düşen gelir Türkiye'de 28'de kalıyor. Ancak Türkiye fiyat seviyesinde ise 51'le 25 AB ülkesi için 100 olan ortalamanın yarısını geçti. Türkiye kişi başına gelirde son sırada yer alırken, fiyat düzeyinde altı ül***i geride bırakarak 26'ncı oldu. Kişi başına gelirde Türkiye'den daha iyi konumda bulunan Polonya, Letonya, Litvanya, Slovakya, Romanya ve Bulgaristan satınalma gücü paritesine göre fiyat düzeyinde ise Türkiye'nin altında kaldılar.

FİYATLAR GELİRDEN HIZLI ARTTI

Türkiye 2002 yılına göre 2003 yılında kişi başına gelirde AB ortalamasına 1 puan yaklaşırken, fiyat seviyesinde ise 2 puanlık artış yaşandı. 2002 yılında Türkiye'de kişi başına düşen gelir seviyesi 27, fiyat seviyesi ise 49 düzeyinde bulunuyordu.

EN ZENGİN LÜKSEMBURG, EN PAHALI İSVİÇRE

Karşılaştırılan Avrupa ülkeleri içerisinde kişi başına geliri en yüksek ülke 215'le Lüksemburg oldu. Türkiye'nin kişi başına geliri AB ortalamasının oldukça üzerinde yer alan Lüksemburg'un yüzde 13'ü düzeyinde kaldı. Lüksemburg Türkiye'ye 7 kat fark yaptı. İkinci sırada 148'le Norveç, üçüncü sırada 133'le İrlanda yer aldı. İsviçre kişi başına gelirde 131'le dördüncü, Danimarka 123'le beşinci oldu.

Avrupa'nın nüfus açısından en büyük ülkeleri olan Almanya 108'le 14'üncü, Fransa 111'le 13'üncü, İngiltere 118'de 9'uncu, İtalya 107'yle 15'inci sırada yer aldılar.

32 ülkeden 17'sinde kişi başına gelir AB ortalamasının altında kaldı. Bu ülkeler arasında İspanya, Güney Kırbıs, Yunanistan gibi ülkeler de bulunuyor. Bulgaristan ve Romanya 30, Letonya 41, Hırvatistan, Polonya ve Litvanya 46, Estonya 49, Slovakya 52, Macaristan 61 endeks değeriyle Türkiye'nin üzerinde yer aldılar.

FİYAT SEVİYESİ

Avrupa ülkeleri arasında satınalma gücü paritesine göre fiyat seviyesi en yüksek ülkenin ise 139'la İsviçre olduğu belirlendi. 25 AB ülkesinin ortalama fiyat düzeyi 100 kabul edilerek oluşturulan endekse göre Norveç 136, Danimarka 133, İzlanda 128, İsviçre 121, İrlanda 119 fiyat düzeyiyle üst sıralarda yer aldı. Avrupa'nın en yüksek kişi başına gelirine sahip ülkesi olan Lüksemburg ise fiyat düzeyinde 116 ile 7'nci oldu. Almanya, Hollanda, Avusturya, Fransa, İngiltere ve Belçika fiyat düzeyinde AB ortalamasının üzerinde yer aldılar.

Kişi başına gelirde Türkiye'nin üzerinde yer alan ülkelerden, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Litvanya, Letonya ve Polonya fiyat düzeyinde ise Türkiye'nin altında yer aldılar.

HANE HALKI HARCAMASI

Türkiye karşılaştırılan 32 ülke içerisinde satınalma gücü paritesine göre hanehalkı harcaması düzeyine göre ise 55 endeks değeriyle 26'ncı sırada yer aldı. En yüksek hanehalkı harcamasını 145 endeks değeriyle Norveçliler yaparken, son sırada ise 41 endeks değeriyle Romanya yer aldı.

HABERX
pehh is offline   Alıntı Yaparak Cevap Ver
Tanıtım Linkleri

 
   
 

Bookmarks


Bu Konuyu İzleyen Aktif Kullanıcılar : 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları
Görüntüleme Modu

Gönderim Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap yazamazsınız
Eklenti yükleme yetkinizyok
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smilies ler Açık
[IMG] koduAçık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık
Forum Seç

Benzer Konular
Konu Konuyu Açan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkçe Akademik Makale Arşivi (Devasa bir arşivle karşı karşıyasınız) MentaL E-Book 2 03-03-2008 09:51
Atatürk'e ait çok çok özel belgeler Ahmet ATLI Değerlerimiz 35 26-04-2007 18:49
TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR KAYIP aphrodisiac Genel Sohbet 15 28-01-2006 01:32
Türkiye Nüfusu 73 Milyonu Geçecek frantic Genel Sohbet 0 01-01-2006 21:40
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI ybalcik Hukuk 0 07-01-2005 23:58

Desteklediklerimiz
Onsayfa.Com , cfturkey.com, birbirgidiyor.com, friendworlds.com, cpanelbuy.com, uyduariza.com, teknobilge.com

Tüm zamanlar GMT +2. saat 02:58.


   
Hazırlayan: vBulletin Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.2.0
Copyright © 2001 - 2008 OZMENA Forum , All Rights Reserved
One of the largest message boards on the web !1. server