Geri Dön   OZMENA FORUM > HOBİLERİNİZ, MERAK ETTİKLERİNİZ, TERCİHLERİNİZ ve SOSYAL KONULAR > Sosyal Konular > Genel Kültür

Reklamlar

Genel Kültür Genel İçerikli

 
 
LinkBack Konu Araçları Görüntüleme Modu
Eski 22-02-2008, 19:38   #1 (permalink)
Junior Member
 
arifkaptan's Avatar
 
Bağlantı Tarihi: Jun 2007
Bölge: İSTANBUL
yaş: 52
Mesajlar: 169
Teşekkür: 8
Thanked 1 Time in 1 Post
Varsayılan Türkçe'den diğer dillere 12 bin kelime

Türkçe'den diğer dillere 12 bin kelime

TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçenin dünya dillerine 12 bin sözcük verdiğini söyledi. Akalın, Türkçenin dünya dillerine verdiği sok iki kelimenin ise döner ve dolmuş olduğunu bildirdi.
22 Şubat 2008 19:01

AAfyonkarahisar Belediyesi tarafından Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Günlük Hayatta Türkçe' konulu açık oturumda konuşan TDK Başkanı Akalın, Türkçenin çok zengin bir dil olduğunu ancak Türkçenin bu gücünden haberdar olunmadığını ve esas sıkıntının bu olduğunu kaydetti.
Teknoloji aracılığıyla Türkçenin sesinin dünyaya yayıldığını ama ne yazık ki gücünün yapılan yayınlara yansıtılmadığını aktaran Akalın, yazım ve söyleyiş yanlışları, anlatım bozuklukları, kaba dil ve yabancı sözcük kullanımları ile kısır söz varlığının başlıca olumsuzluklar olduğunu bildirdi.
Yabancı kelime kullanımı basında çok fazla kullanıldığını değinen Akalın, "Türkçenin önemli bir güç kaynağı var ki toplumuzda pek az biliniyor. Bu güç kaynağı Türkçenin söz varlığının zenginliğidir. Türkçenin söz varlığı zengin olduğu için dünya ülkelerine 12 bin sözcük vermiş.
Bu dilimizin ne kadar zengin olduğunu göstermektedir. Ama nedense bizim aydınlarımız 'Türkçe fakir ve kısır bir dil. Türkçe ile felsefe ve bilim yapılmaz' gibi son derece yanlış düşünceye sahip. Bilmediğimiz ve az bildiğimiz bir özellik, Türkçe aslında bir dönem başka dilleri etkileyen bir dildi.
Türklerin bilimde, kültürde, uygarlıkta ilerde olduğu dönemde Türkçe başka dillere pek çok kelime vermiştir. Çinceden başlayıp Farsça ve Uygurcaya kadar çok sayıda dilde Türkçe kelime kullanılmaktadır. Türkçenin dünya dillerine en son verdiği kelime ise döner ile dolmuş olmuş. Bu iki kelimeden sonra dünya dillerine başka kelime vermemişiz." dedi.
Türkçenin dünya dillerine kelime vermeye devam etmesi için radyoda, televizyonda, sanal ortamda Türkçenin doğru, etkin ve zengin bir biçimde kullanılmasının şart olduğunu vurgulayan TDK Başkanı Şükrü Hakkı Akalın, buralarda Türkçenin doğru ve güzel bir şekilde kullanılması için örnek programlar yayınlaması gerektiğini sözlerine ekledi.
CİHAN
arifkaptan is offline   Alıntı Yaparak Cevap Ver
Tanıtım Linkleri

 
   
 

Bookmarks


Bu Konuyu İzleyen Aktif Kullanıcılar : 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları
Görüntüleme Modu

Gönderim Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smilies ler Açık
[IMG] koduAçık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık
Forum Seç

Benzer Konular
Konu Konuyu Açan Forum Cevaplar Son Mesaj
dünyada görülen İLGİNÇ OLAYLAR ve haberler delphin Genel Sohbet 636 26-07-2008 04:10
İstanbul-34 orbay Şehirlerimiz 15 11-07-2008 20:31
gülmek için buyrun (bir tabu oyunu) muratayman35 Genel Sohbet 1 20-11-2006 20:47
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI ybalcik Hukuk 0 07-01-2005 23:58
Adım Adım Linux Kurulumu, Ayarları ve Kullanımı GÜNES Genel PC Konuları 1 29-11-2004 01:16


Sponsor Linkleri

Desteklediklerimiz
Onsayfa.Com , cfturkey.com, birbirgidiyor.com, friendworlds.com, cpanelbuy.com, uyduariza.com, teknobilge.com

Tüm zamanlar GMT +3. saat 18:07.


   
 
Hazırlayan: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.2.0
Copyright © 2001 - 2008 OZMENA Forum , All Rights ReservedAd Management by RedTyger
One of the largest message boards on the web !