rkadaşlar özmena foruma daha önce stussy nikiyle katılıyordum şifremi unutunca nikimi değiştirdim neyse okadar önemli değil...
benim sizlerle paylaşmak istediğim konu ve olay;
hani windows xp yi yeniden kuduğumuzda usb aygıtı tanınamadı veya bilinmeyen aygıt hatası hakkında olacak.benimde başıma bu dandik olay geldi ve sonunda olayı uzun araştırmalar sonucu çözdüm.internette okadar aradım ama sağlıklı bir bilgi yok.ama özmena forumdan daha önceleri çok faydalandığım için borç bilip bu sorunu nasıl halledeceğinizi söylemek istiyorum.haa ben biliyodum bunda nevar çok mu önemli diyen arkadaşlar kesinlikle ağzını açmasınlar lütfen.bilmeyen arkadaşların sorunu hallolmadıktan sonra bilenlerin bilmesi faydalı olmuyor...
bu sorunu ilk araştırdığımda windows ve servis paketleriyle (sp1+sp2) ilgili olduğu birçok yerde üstüne basa basa anlatılmış.ama ne yazıkki olay bunlardan kaynaklandığı kadar kendi bios chip imizlede alakalı.günlerce windows kurdum sp2 yükledim defalarca yaptım bunları ama olmadı.chip dergisinde bir yazıya rastladım.biosun güncellenmesi ve donanım sorunlarının giderilmesi hakkında bir yazıydı.imkanı olanlar chip dergisi sayı:2003 şubat yayınını inceleyebilirler.amma kafa ağrıttın sadede gel diyorsunuz.evet konuya giriş yaptık...
öncelikle şunu hatırlatmak isterim her biosun update işlemi marka ve modeline göre değişik şekillerdedir ve elektrik kesilmelerinde veya herhangi bir hatada biosunuza zarar verebilirsiniz.bunu göze aldıysanız sorun yok demektir.birde biosunuz zarar görsede bunu düzeltebilirsiniz.ama biraz zahmet ve bilgi ister.
örnek olarak ben kendi anakartımı verdim.kendi anakartım asus P4S-X.ilk olarak
www.asus.com adresine gidip dil seçeneğini yaptıktan sonra yukarıdaki download bölümüne giriyoruz.model seçimimizi yapıyoruz.sürücülerler liste halinde karşımıza çıkıyor.oradan sistemimize göre artık hangisini kullanıyorsak bios update dosyamızı indiriyoruz.daha sonra anakartımızın cd si ni takıyoruz.karşımıza çıkan pencerenin üst kısmındaki menüde 3 tane seçenek var. drivers utilities contact.utilities'e tıklıyoruz.pencerenin ortasında yer alan seçeneklerden ASUS Update tıklayıp bize yardımcı olacak yazılımı kuruyoruz.daha sonra başlat>tüm programlar>asus>asusupdate içerisinde asusupdate programını çalıştırıyoruz.karşımıza çıkan asus yazılımı karşımıza ilk olarak biosla ilgili açıklamalar getiriyor.bu pencernin altında yer alan açılır menüde Update BIOS from the internet gibi bir seçenek olduğunu görüyoruz.ama biz açılır menü içerisindeki diğer seçeneklerden biri olan UPdate Bios from a file seçeneğini işaretliyoruz.en alttaki butonlardan **** e tıklıyoruz.karşımıza dosya aç penceresi geliyor.buradan asus sitesinden indirdiğimiz bios update dosyasını bulup aç diyoruz ve karşımıza yeni bir pencere geliyor.bu pencerenin en alt kısmından flash yazan butona tıklıyoruz.10 sn içerisinde biosumuz güncellenmiş oluyor.bilgisayarımız yeniden başlatılıyor.başlamazsa eğer bunu kendimiz yapıyoruz.bilgisayar tekrar açılırken otomatik olarak bios ayarları karşımıza geliyor.bios ayarlarında load bios default yapıyoruz yapacağımız başka değişiklik varsa örneğin ses kartımızı harici kullanıyorsak anakartın onboard sesini kapatmak gibi.bu işlemleri yaptıktan sonra kaydedip çıkıyoruz.windows açıldığında eğer hala usb aygıtımız bilinmeyen olarak gözüküyorsa aygıtı başka bir usb girişine takıyoruz.aha bi bakmışız yeni donanım bulundu.hemen usb aygıtının driver cd sini takıp tanıyoruz.bilgisayarmızı yeniden başlatıyoruz.eğer usb aygıtımız eskisi gibi bilinmeyen aygıt olarak gözükmüyorsa bu işi başardınız demektir.herkese kolay gelsin....